Má oční alergie souvislost se syndromem suchého oka?

Trápí vás nepříjemný pocit suchých očí? Jste alergik? Jakou má souvislost oční alergie a syndrom suchého oka?

Každým rokem stoupá počet lidí, kteří trpí alergiemi. V některých případech mohou alergie hrát velikou roli při zánětu očních spojivek či jiných očních infekcích. Často dochází k nevhodné záměně syndromu suchého oka s alergiemi, kdy jsou nesprávně identifikovány problémy, které způsobují diskomfort při každodenních činnostech.

Co způsobuje oční alergii?

Na začátek by bylo dobré si ujasnit, co to vlastně jsou alergeny. Jedná se o neškodné látky, které jsou schopné vyvolat imunitní reakci, tzv. alergickou reakci, či jednoduše řečeno alergii, a tím způsobit problémy jednotlivcům, kteří jsou náchylní k alergickým reakcím. 

Nejběžnějšími vzdušnými alergeny jsou pyl, plísně, prach a chlupy (zvířecí srst), které způsobují oční alergie a často se projevují podobnými symptomy, které provází syndrom suchého oka, a proto může docházet k jejich záměně. Oční alergie mohou být také způsobeny reakcemi na určitou kosmetiku. Potravinové alergie či alergické reakce na včelí bodnutí nebo kousnutí jiným hmyzem obvykle neovlivňují oči tak silně jako právě vzdušné alergeny.

Jaké jsou příznaky alergií

Alergie se projevují mnoha příznaky, kromě typických alergických příznaků, jako je kýchání a senná rýma, může alergik pociťovat i nepříjemné problémy s očima. Takovýmto nejčastějším příznakem je pocit svědění, pálení, ale také slzení a začervenání očí. Příznaky oční alergie se mohou projevovat u jednoho, ale i u obou očí. Alergie jsou běžně doprovázeny i dalšími příznaky typickými právě dle typu alergenu. Může se jednat například o vyrážku či dokonce pálení v krku, a nelze opomenout ani zažívací potíže. 

Sezónnost alergií

Výskyt pylových zrn je vázán na období květu dané rostliny, a proto je důležité ve spojitosti se syndromem suchého oka sledovat pylové zpravodajství a dokázat tak odhadnout, zda se jedná o pocit suchých očí v souvislosti s výskytem dané alergie, především v pylové sezóně, nebo také třeba jen v případě nepříjemného pocitu jednoho oka po kontaktu se zvířecí srstí, nebo zda se jedná opravdu o syndrom suchého oka. Identifikovat tyto spojitosti je zásadní pro určení následného léčení. 

V souvislosti s aktuální dobou jarních až letních měsíců se vyskytují také alergické záněty spojivek. Obvykle jsou doprovázeny alergickou sennou rýmou, která je způsobená jednotlivými pyly rostlin. Příznaky alergického zánětu spojivek jsou červené, svědící až slzící oči, oteklá oční víčka, slepené oči po ránu, přítomnost vodnaté sekrece či pocit cizího tělísku v oku. Při běžném zánětu spojivek by nemělo docházet ke zhoršení vidění. Léčba zánětu spojivek se stejně jako u jiných očních onemocnění se odvíjí od závažnosti onemocnění a platí, že v případě výrazných obtíží či neustále se zhoršujícího stavu je nutné vyhledat lékaře, který předepíše léky na zmírnění příznaků či látky ze skupiny antihistaminik.

Tipy, jak ulevit od očních alergií

1. Vyhněte se alergenům

Nejlepší způsob, jak umět předejít příznakům oční alergie, je opravdu maximálně omezit kontakt s běžnými alergeny. Mnohdy stačí jako jedno ze zásadních opatřeních nosit ochranné brýle a v případě pylové alergie, po čase stráveném venku, si vypláchnout oči.

2. Omezte nošení kontaktních čoček

Vzhledem k tomu, že povrch kontaktních čoček může přitahovat a hromadit vzdušné alergeny, je dobré během sezóny alergií zvážit, zda kontaktní čočky nevyměnit za brýle, nebo alespoň zvážit přechod na jednodenní kontaktní čočky. Během sezóny alergií je nepohodlí s kontaktními čočkami běžnou stížností alergiků. 

Studie ale ukázaly, že viníkem očních alergií u nositelů kontaktních čoček není alergická reakce na samotnou čočku, ale na látky, které se na povrchu kontaktní čočky hromadí. Jednodenní kontaktní čočky naskytují možnost předcházet hromadění alergenů či jiných nečistot na povrchu kontaktních čoček, neboť se po celodenním nošení likvidují. Pokud vaše oči neustále trápí přetrvávající příznaky oční alergie, je nezbytně nutné, úplně přerušit nošení kontaktních čoček alespoň na dobu, dokud příznaky nevymizí úplně.

3. Používejte oční kapky

Oční alergie jsou natolik běžné, že v současné době existuje na trhu mnoho volně prodejných očních kapek, které mohou pomoci zmírnit svědění, zarudnutí a slzení očí způsobené alergiemi. Pokud jsou alergické příznaky relativně mírné, mohou volně prodejné oční kapky pomoci ulevit od základních symptomů oční alergie. Pokud ovšem se symptomy výrazně zhorší nebo jsou volně prodejné oční kapky neúčinné, je v tomto případě doporučeno navštívit očního odborníka. V některých případech by alergie měly být léčeny komplexně, včetně lékařem určených antihistaminik. Úlevy od příznaků suchého oka lze docílit pomocí vhodných zvlhčujících očních kapek, které dokážou vytvořit tzv. bariéru na oku proti škodlivým látkám a alergenům.

Symptomy syndromu suchého oka se mohou projevit samozřejmě i bez přímé souvislosti 

s očními alergiemi, například při práci s počítačem, vlivem snížené frekvence mrkání, zde se může i jednat o syndrom počítačového vidění, nebo také při delším pobytu v klimatizovaném prostoru, kdy jsou na slzný film na povrchu oka kladeny náročnější podmínky. 

Kvíz: Trápí vás oční alergie?

Vyskytují se u vás v rodině alergie?

Bolí vás často oči, zvláště během jarní pylové sezóny?

Už vám byl někdy diagnostikován zánět spojivek?

Jste alergičtí na některá zvířata?

Máte pocit zvýšeného slzení očí, když používáte určitou kosmetiku nebo oční krémy?

Míváte často zarudlé oči, zvláště během pobytu venku?

Pokud jste na většinu z těchto otázek odpověděli „ano“, můžete mít příznaky oční alergie. Pokud máte podezření, že váš oční stav vyžaduje neodkladnou lékařskou péči, vždy se obraťte na svého očního odborníka.



Přijďte si změřit oči

do jedné z 300 lékáren, kde Vám náš personál ochotně poradí.